HOGYAN VÉDEKEZZ A HIDEG ELLEN - TIPPEK TÉLI KEMPINGHEZ.

2.pngKevés rosszabb dolog van annál amikor a szabadban való alvás során a hideg miatt nem tudunk aludni. Egy téli éjszakát végig forgolódni, dideregni és kétségbeesve azon aggódni, hogy meg ne fázzunk..

Tényleg nem hangzik valami jól ezért szeretnék veletek megosztani pár hasznos dolgot ami nekem bevált, hogy a felszerelésemből kihozzam a maximumot. A téli kempingnek megvan a maga romantikája, de emellett megannyi veszélyt is rejt magában. Mielőtt rászánjuk magunkat a dologra tudomásul kell venni, hogy megfelelő felszerelés híján vásárra visszük a bőrünket. Viszont a legmenőbb cucc birtokában is érhetnek meglepetések ezért nem árt ha alaposan bebiztosítjuk magunkat.

A földön alvás mellett a függőágyazás szerelmese is vagyok ezért mindkét verziót megvizsgáljuk kicsit a felhozottak tekintetében. Próbálok optimistán állni a dologhoz és feltételezni, hogy a földön derékaljat a függőágyhoz underquiltet használ mindenki.

Akármelyik verzió is áll közelebb a szívünkhöz, érdemes egyfajta rendszerként kezelni azt. A rendszer csak akkor működik hatékonyan, ha megfelelő alkatrészeket, ergó felszerelést választunk és használatkor körültekintően járunk el. Mindennek fontos szerepe van és elég csak egy dolgot félvállról venni, hogy a rendszer összeomoljon.
Ahhoz, hogy megóvjuk testünket a hidegtől csapdába kell ejteni a már megtermelt hőt és csökkenteni kell a hőveszteséget.
Három fronton vehetjük fel a kesztyűt: MENEDÉK, TOPQUILT/HÁLÓZSÁK, UNDERQUILT/DERÉKALJ

MENEDÉK: A földön használhatunk sátrat vagy ponyvát vagy ami jól esik. Ami a hőveszteséget nagymértékben befolyásolja az a légáramlás. Először is amennyire lehet válasszunk olyan helyet ami szélvédett, ha erre nincs lehetőség akkor a menedéket kell jó szélvédetté tenni. Amellett, hogy a csapadéktól megvéd minket a sátor a szelet is blokkolja ezáltal a  felmelegedett levegőt is megtartja körülöttünk. Ponyvánál mondjuk nem célszerű teljesen lezárni az oldalakat, kell hagyni valami rést különben csurom vizesek leszünk a kondenzáció miatt. A függőágyazásnál szinte minden esetben ponyvát használunk a szél blokkolására és érdemes hálót fent hagyni az ágyon mivel ez is képes befogni, megtartani a meleg levegőt. A ponyvánál a klasszikus végeknél nyitott felállítási mód helyett törekedni kell arra, hogy minden irányban blokkolva legyen a légmozgás. Ezt megtehetjük speciális téli időjáráshoz kialakított szabású ponyvával, de a sima 3x3 ponyvával is lehet ügyeskedni.

img_0034.jpg

img_0037.jpg

A sima háló helyett pedig használhatunk egy téli felsőrészt ami sűrűbb szövésű, szélállóbb anyagból készülhet.

img_0002.jpg

HÁLÓZSÁK/QUILT: Akármit is használunk a fő feladata az, hogy a testünkből sugárzó hőt megtartsa körülöttünk.  Mielőtt hálózsákot veszünk érdemes kicsit informálódni, felmérni az igényeinket és a legmegfelelőbb döntést hozni. Sokan, én is az elején belestem abba a hibába, hogy nem vettem komolyan a gyártó által feltüntetett értékeket és az extrém hőmérsékletet vettem alapul. Mindig a KOMFORT LIMITET kell nézni! Nézzük meg egy kicsit ezt a komfort limitet.

Komfort limit: a legalacsonyabb hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi még végig tud aludni egy éjszakát. Ez a hivatalos megfogalmazás amiből máris kiderül, hogy az sem mindegy, hogy nőről vagy férfiról van szó. A lányoknak a komfort határt kell figyelembe venniük nem a komfort limitet.
Folytassuk, tehát a testünkből sugárzó hőt megtartani. Ahhoz, hogy meleg legyen a zsákban, azt fel kell fűtenünk a testünkkel ezért nem mindegy, hogy milyen testi állapotban vagyunk amikor belebújunk a hálózsákba. Ha fáradtak vagyunk, ha koszos, esetleg vizes a ruhánk, éhesek vagyunk ezek mind nehezítik a hőtermelést.
Tehát a tippek:


1. Lefekvés előtt együnk valamit:
A legjobb a magas szénhidráttartalmú étel aminek magas a cukortartalma, lassan felszívódó szénhidrátok. Energiaszelet, csoki, csonthéjasok, aszalt gyümölcs stb. Ezekből lehet egy kis keveréket összerakni amit lefekvés előtt bedobunk. Elkezdenek dolgozni és azt fogjuk tapasztalni, hogy a testünk ontja magából a meleget.

2. Tiszta, száraz ruha: Nem csak a komfortérzetet javítja, de segíti a hőtermelést. Ha mondjuk vizes vagy nyirkos ruhában fekszünk le az elkezd párologni ami hőveszteséggel jár azaz hideg lesz a rajtunk lévő ruha ami hűti a testünket. Szép kis láncreakció ami oda vezet, hogy fázni fogunk. Szóval mindig legyen nálunk száraz ruha amiben alszunk és ami nagyon fontos száraz zokni!

3. Torna: Igen, egy kis torna lefekvés előtt, persze nem sok csak épp annyi, hogy beinduljon a hőtermelés. Ha sokat tornázunk akkor megizzadhatunk és akkor jön a vizes ruha effekt.

4. Külső forrásból szerzett hő: Amikor a hőmérséklet közelít a 0 fokhoz vagy átmegy mínuszba akkor mindig használok kézmelegítőket. Sokan esküsznek a meleg vizes palackra amit én azért nem szeretek mert engem zavar a zsákban. Helyette kézmelegítőt használok, de nem zseléset hanem amelyiknél levegővel érintkezve beindul az oxidáció, melynek során hőt termel, amit a hozzákevert katalizátorok felgyorsítanak. Nekem ez vált be legjobban, nincs súlya és kb. 6 órán át ontja a meleget. Szoktam egyet a lábamhoz bedobni, meg egyet az underquiltbe hogyha függőágyazom.

5. Folyadék bevitel, ürítés: NE IGYUNK ALKOHOLT! Vagy ihatunk, de segíteni nem fog. Mivel vízhajtó hatása van nem elég, hogy kiszáradunk, de biztos, hogy fel fogunk kelni éjszaka pisilni. Akkor pedig ki kell kelni a már felmelegített zugból ami kihűl és megint fel kell melegíteni.

img_0013.jpg

Jobban járunk ha meleg italt szürcsölgetünk és lefekvés előtt ürítünk egy nagyot. Várunk kicsit és megint ürítünk.. Ez azért fontos, hogy ne kelljen felkelni éjszaka. Viszont, ha így is kell akkor pedig vegyünk erőt magunkon mert jobban járunk mintha az egész éjszakát végigszenvedjük, hogy visszatartsuk a vizeletünket. 

1_1.jpg

UNDERQUILT/DERÉKALJ: Elérkeztünk a legfontosabb részhez! Mindennek a kulcsa a derékalj és az alsó szigetelés. Mi történik ha lefekszünk a földre? Hővezetés vagy hőátadás történik, és tudjuk a hő mindig a melegebb anyagtól a kevésbé meleg irányába áramlik tovább. Mivel a föld sokkal-sokkal nagyobb nálunk ezért szószerint kiszippantja belőlünk a megtermelt meleget. A hővesztés itt érvényesül legjobban, tehát ennek a megakadályozása a legfontosabb amit szigetelő réteggel, megfelelő derékaljjal tudunk elérni. Ha van egy mínuszos hálózsákunk, de nincs hozzá megfelelő derékaljunk akkor a rendszerünk kudarcra van ítélve. Egy nagyon fontos tanács, ha csak ezt megfogadjátok máris előrébb vagytok mint én voltam. Mielőtt hálózsákot vennél télre először inkább nézd meg, hogy megfelelő e a derékaljad. Ha nem akkor szerezz be először egy tuti matracot. Ez legyen az alvó rendszered alapja amire aztán szépen építkezhetsz. 

r-value-temp-value.jpg

Hogy jól válasszunk segítségünkre lehet ez a táblázat amiben az R-értéket láthatjuk amivel a derékalj szigetelő képességét jelölik. Ha nincs ilyen érték a derékaljukhoz rendelve, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egy nyári kemping matrac csupán.

A függőágyban nem érintkezünk a földdel, de az ágy összepréseli körülöttünk a hálózsák töltetét és a légmozgás teljesen lehűti a hátunkat, tehát szintén ezen a részen történik a drasztikusabb hővesztés. Függőágynál ezt a leghatékonyabban underquilttel tudjuk megakadályozni. Az underquilt a függőágy alá, kívülre kerül és segít megtartani körülöttünk a meleg levegőt. A szigetelő képessége a töltettől, kialakítástól és a felhasznált anyagoktól függ. Pár tipp, hogy a mínuszokban mivel tudjuk bebiztosítani magunkat ha Underquiltet használunk.

1. Rögzítsük megfelelően az ágyhoz: Ha belefekszünk az ágyba akkor ne lógjon a quilt mert nagy levegőréteg keletkezik amit nem tudunk felmelegíteni megfelelően. Viszont az sem jó ha feszül mert akkor összepréselődik a töltet ami nem fog megfelelően szigetelni. A végeit zárjuk le, hogy ne szökhessen ki a meleg levegő.
2. Használjuk fel a levetett ruhákat: Mondjuk a kabátot, azt be tudjuk kötni az ágy végébe, hogy megakadályozzuk a meleg levegő kiáramlását. Persze csak ha szükség van rá. Azért az összes cuccunkat ne rakjuk kívülre mert megfagy és reggel nem lesz mibe belebújni. Aztán feltételezem, hogy ülőpárna mindenkinél van, azt betehetjük az ágyba, hogy arra feküdjünk, tegyük a fenekünk alá, így az esetleges hideg pontok kialakulását nem fogjuk érzékelni.

Végezetül megmutatom az én téli függőágyas szettemet amit használok és amivel kiegészítem, hogy kihozzam belőle a maximumot.

Ponyva: Egy 3.5 téli ponyvát használok aminek a végeit bezárom, ezáltal megakadályozom a levegő áramlását.

Függőágy: Függőágynak egy nagyméretű (320x150) függőágyat használok téli felsőrésszel ami a meleg levegőt jobban megtartja körülöttem.

Alsó szigetelés: Alsó szigetelésnek egy pehelytöltetű underquiltet használok ami természetesen a várható legalacsonyabb hőmérséklethez választok.

Felső szigetelés: Felső szigetelésnek egy pehelytöltetű topquiltet használok természetesen itt is a legalacsonyabb hőmérséklethez választva.

Párna: Kifejezetten függőágyazáshoz tervezett pehelytöltetű párnát.

img_0168.jpg

img_0166.jpg

Ruha: Van egy külön kis zsákom az alvós cuccoknak. Ebbe mindig az évszaknak megfelelően kerülnek a holmik. Télire mindig kerül bele aláöltözet és a póló helyett egy vékony, de meleg pulcsi és egy gyapjú vagy egy laza kötésű vastag zokni. Sapka, sál mindegyikből egy vékonyka ami nem zavaró alváskor. Aztán szemvédő és pár kézmelegítő amit az under és topquiltbe dobok lefekvéskor és egy saját trailmix, magvakból, csokiból változó arányban.

Ugye lefekvés előtt ürítek és bedobok egy kis trailmixet amit külön ezért csomagolok be, és fogmosás előtt megeszem, így mire az ágyban vagyok addigra dolgozni kezd a testemben és elkezdem termelni a hőt.

Bárhogy is teszitek legyetek körültekintőek és ne bízzátok az egészségeteket a véletlenre!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://khibuhiker.blog.hu/api/trackback/id/tr4014397258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

averageuser 2019.01.09. 22:40:06

Lefekvés elötti testmozgásnak legjobban a függöágy építés vált be nálam... Underquilt helyett egy thermarest harmónikát teszek a hálózsákba (Macpac Neve), rá a pehelykabátot. A thermarest azért is jó, mert kicsit merev, kiegyenesíti a függöágyat, és ki se csúszik alólam. Mindez úgy plusz 5 fokig jó.

Khibu Hiker 2019.01.10. 08:13:58

@averageuser: Nem rossz! :) A pehelykabit valahogy az ágy alá kellene rögzíteni, lehet jobban szigetelne. Ha ráfekszel akkor összeesik.

KHIBU HIKER

TÚRA ÉS VADKEMPING, SAJÁT CUCCOK TESZTELÉSE, FEJLESZTÉSE. BESZÁMOLÓK TÖBBNAPOS TÚRÁKRÓL, TÁBOROZÁSRÓL.

Friss topikok

süti beállítások módosítása