LEGYÉL TE IS ULTRALIGHT TÚRÁZÓ

 Legyél te is az! Én az vagyok? Mindenki lehet az, akár most azonnal.
Mivel úgy gondolom, hogy a valamivé válás folyamatában vagyunk egész életünkben, ezért az ultralight túrázás is egy folyamat, amit el lehet kezdeni bármikor. Valakinek magától értetődő, hogy változnia kell, valakinek pedig sokszor kell szembesülni a hibákkal mire megadja magát. 

 think-2177813.pngMinél többet kezdtem eljárni túrázni, annál többször tapasztaltam azt, hogy változtatnom kell dolgokon. Két részre szedném ahol nekem jött a felismerés aztán később a változtatás.

skull-and-crossbones-1418827_1920.jpgAlapból az jelentette mindig a problémát, hogy maga az út kimerítő, fárasztó, megterhelő volt. Az út során minden nagyobb emelkedőnél éreztem, hogy a testem tiltakozik, a tüdőm is ki akar szakadni a helyéről. Tényleg nagyon fájt és tudtam, hogy ha ezt komolyan akarom csinálni akkor le kell szoknom a cigiről. Eddig is voltak motivációim, hogy drága, vagy egész egyszerűen nem egészséges, de amint elkezdett akadályozni abban amit csinálni szeretnék tudtam, hogy csak ez az egy út létezik.

rock-1573068_1920.jpgAhogy letettem a cigit, arra is rájöttem, hogy legjobban azzal tudok előre készülni egy túrára, hogy a testem felkészítem illetve formában tartom. Elkezdtem tudatosabban táplálkozni és állóképesség növelő gyakorlatokat végezni. Ha erre odafigyelünk akkor többre leszünk képesek és a jó szokásmintákkal a korábbi rögeszméinket is megváltoztathatjuk. Tehát a testünk karbantartása! Ezen nincs mit magyarázni, ez a legfontosabb ami előbb utóbb függetlenül mindentől, meghatározója lesz a dolgoknak és akár a legváratlanabb időben nemet mond mindenre. Tehát figyeljünk oda rá és tartsuk megfelelő formában!

photo-camp-goods-001.jpgA második része természetesen a felszerelés. Ahhoz, hogy itt változni tudjunk rugalmas személyiségnek kell lennünk, hogy képesek legyünk  új információk befogadására amik átformálhatják addigi meggyőződéseinket. Ha több napra megyünk és ritkán adatik meg a dolog (velem is így volt) akkor hajlamosak vagyunk hibákat elkövetni. Hisz míg csak otthon vágyakozunk a természet után, rengeteg benyomás ér minket. Elképzeljük, hogy majd ezt csináljuk, ezt visszük, új cuccok után nézünk és szép lassan halmozzuk fel a felesleges dolgokat. Kényszeres vásárlókká válunk.
Előbb be lesz pakolva a táska hülyeségekkel, mint az úti cél kijelölve. Nagy probléma sokaknál, hogy ragaszkodnak a tárgyaikhoz. A rosszabb, ha meg is vannak győződve, hogy az a legjobb ami nekik van és nem fogadnak el tanácsot már senkitől mert ők mindent tudnak mindenről. Ez a merev,csökönyös gondolkodásmód az ami csak az erdő széléig visz minket. Aztán végigszenvedjük az utat a hátunkat, vállunkat fájlalva és megjegyezzük milyen kemény dolog is ez a túrázás.

Na most ha merev, hitünkhöz ragaszkodó emberek vagyunk akkor következő alkalommal is végig fogjuk szenvedni az utunkat.  Viszont ha nyitott személyiségek vagyunk akkor felismerjük a problémát és elkezdünk dolgozni rajta, hogy legközelebb ne forduljon elő.
Nálam nagyon keveredtek a dolgok sokáig, aki ismer tudja, hogy szeretek főzni, és sokszor a barátokkal egy kisebb túra után mindig tüzet raktunk és sütögettünk. Én pedig vittem minden nehéz dolgot magammal ami a sütéshez kellett, illetve a táborozáshoz. (balta, fűrész, kisszék stb.) Ugyanezeket a dolgokat akartam elvinni magammal hosszabb túrákra is. Még az első Tátra túránál is volt nálam balta. Ahogy telt az idő ezek a dolgok két egymást metsző halmazra váltak. TÁBOROZÁS és ULTRALIGHT TÚRÁZÁS/VADKEMPING. Azért ultralight mert ilyen szép kis hangzatos szó :) halmaz_1.png
 Lényegében arról van szó, hogy a felszerelés tartalmát, tudatos tervezéssel minimalizálni, a legfontosabb dolgok súlyát visszaszorítani és eldönteni, hogy mi is az amit igazán szeretnénk csinálni. A súlyt persze úgy csökkentsük, hogy még hatékony maradjon és biztonságos. Szerintem 4 alapvető dolog van amire nem szabad sajnálni a pénzt és nagy körültekintéssel kell választani. TÁSKA, HÁLÓZSÁK, DERÉKALJ, MENEDÉK (itt természetesen ha függőágyazunk akkor a derékaljat leváltja egy underquilt) Nálam ez a négy dolog még mindig nem teljes. Próbálom beszerezni mindenből a legjobbat ami nekem a legmegfelelőbb.  Egy tipp: Én sem engedhetem meg magamnak,hogy méreg drága dolgokat vegyek, mégis vannak drága cuccaim. Hogyan? Vártam, vártam és gyűjtöttem. Nem engedtem a csábításnak és vettem valami szart minden hónapban, hanem vártam és félretettem a pénzt.. Szóval legyünk türelmesek és úgy válasszunk, hogy a lehető legkönnyebb, de a kényelmünk és biztonságunk szem előtt tartásával legmegfelelőbb négyest válasszuk.
Úgy tervezzük meg az utunkat, hogy előtte informálódunk pl. az időjárásról. A térképen megnézzük a vízszerzési lehetőségeket és használjuk a vízszűrőt. Aztán persze mehet a többi dolog csiszolása, nagyobb tégelyek kisebbre cserélése pl:betadin, vízfertőtlenítő, kézfertőtlenítő, fogkrém stb. Ezzel lehet játszani, gondolkodni nem pedig új hasztalan dolgok után nézni. Ha mégis új dolog jön a képbe, akkor az váltson le egy régebbit. 

Egy túrának nem szabad a szenvedésről szólnia! Ha könnyíted a terhet a hátadon akkor élvezni fogod az utat és közben olyan dolgokat is észreveszel amit korábban nem. Jobban tudsz koncentrálni a látványra, a csodákra amit nyújt a természet és messzebb juthatsz el mint valaha. Nincs szó nélkülözésről vagy túlélésről. Vannak dolgok amiknél pl fel lehet áldozni a súlyt a kényelem oltárán. Nem kell mindent azonnal lecserélni, vegyük sorra a dolgokat és haladjunk szép lassan a változtatás hajlandóságával. 

img_2806.jpg

Tehát vigyázzunk a testünkre mert ő a motor ami felvisz minket a hegytetőre. Legyünk nyitottak, engedjünk be új dolgokat és hagyjuk, hogy formáljanak minket. Minden fejben dől el és ez alól a túrázás sem kivétel. Nekem ezt jelenti az ultralight túrázás, és hiába imádom a táborozás, sütögetés feelingjét, meg kellett tanulnom kettéválasztani a dolgot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://khibuhiker.blog.hu/api/trackback/id/tr7713234643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

KHIBU HIKER

TÚRA ÉS VADKEMPING, SAJÁT CUCCOK TESZTELÉSE, FEJLESZTÉSE. BESZÁMOLÓK TÖBBNAPOS TÚRÁKRÓL, TÁBOROZÁSRÓL.

Friss topikok