DEHIDRATÁLT ZÖLDSÉGRAGU RIZZSEL!

 zo_ldse_ges_ragu_rizzsel_1.png

Nem tudom ki hogy van ezzel a meleggel, de nekem nem a kedvencem, főleg a túrázás szempontjából. Nyáron általában a kirándulást felváltja a strandra járás, de addig is míg a parton süttetjük magunkat lehet egy csomó dolgon gondolkodni a túrázással kapcsolatban.

Ezen a nyáron is így történt a dolog és mivel szeretek főzni és ezt a hobbit össze tudom kapcsolni a másikkal így ismét pár egyszerű de nagyszerű kis túra kaja jutott az eszembe, ami most is mint mindig finom, egyszerű, laktató na és persze hátizsákbarát.

img_20160808_141150.jpg

ZÖLDSÉGES RAGU RIZZSEL:
Ez így nyilván elég egyszerűnek hangzik viszont ez a kaja is kiporciózás után ment az aszalóba ahol teljesen kiszárítottam, majd az így kivont víz mennyiségével percek alatt vissza tudtam főzni. A rizzsel először kicsit szkeptikus voltam mert féltem, hogy nem fog visszapuhulni hamar és sokat kell előfőzni aztán meg pihentetni.img_20160808_141145.jpg

Meglepetésemre nagyon hamar felvette a vizet a rizs és a raguval is biztosra akartam menni ezért leturmixoltam. Persze nem teljesen csak, hogy olyan rusztikus legyen az egész ne pedig egy egyöntetű pép. Amikor a víz felforrt, hozzáadtam a rizses ragut és újraforrás után levettem a tűzről és lefedve kb: 5-6 percig pihentettem. Tökéletesen magába szívta a teljes vízmennyiséget. Nagyon finom volt.. :)img_20160808_142535.jpg

Ezzel a módszerrel (hogy leturmixolom) illetve, hogy rizzsel csinálom számtalan variáció jutott az eszembe, de most annak az egyszerű hozzávalóit írnám le amit a videóban is megcsináltam.

- 2 fej vöröshagyma
- 2 közepes répa
- 2 kisebb cukkini (a kicsinek jobb az íze)
- 1 nagyobb szál száraz csemege cserkészkolbász
- 1 konzerv csiperke gomba
-  pirospaprika
- só, bors ízlés szerint

Azt hiszem a folyamatot nem kell részletezni, aki már csinált pörköltet annak menni fog..
A rizst külön főztem meg és kevertem össze a leturmixolt raguval, majd gyors mérés után ment az aszalóba és 55-60 fokon, 12-14 óra alatt teljesen kiszáradt. Ezután újra lemértem és vákuumos fóliahegesztővel elcsomagoltam.

Ha jól készítjük el a ragut és a rizst is puhára főzzük, biztosak lehetünk abban, hogy visszafőzés után is ugyan azt az ízhatást nyújtja.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://khibuhiker.blog.hu/api/trackback/id/tr639957576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2016.09.16. 23:30:39

Szvsz kissé macerás. A rizst helyettesítheti kenyér, és akkor szendóba kerül a sűrű ragu, és nem kell szárítani majd visszahidratálni. Persze ez függ a túra hosszától is, de 1-2 napos túrán én ezzel nem vacakolnék. Főleg hogy a gázégőt is cipelni kell hozzá. Én leggyakrabban hosszú (pl Kinizsi) egy rahedli palacsintát szoktam vinni, ilyen-olyan töltelékkel. Amit persze szétosztogatok 50-70 km-nél, amikor a végemet érzem :)

Khibu Hiker 2016.09.17. 11:11:38

@Rwindx: Szia! Köszönöm a hozzászólásod. Azért csinálok ilyen dehidratált kajákat mert nagyon kevés súllyal rendelkezik. Nekem abszolút nem macera az elkészítés és a visszafőzés sem és mivel mindig van nálam gázfőző (tea,kv miatt) ezért számomra ez vállt praktikussá. Több napos túrán nagyon jól jön illetve ha nincs tűzrakási lehetőségem pl. szakad az eső akkor ezt könnyen, hamar elkészíthetem.. De nyilván megértem a véleményed, különbözőek vagyunk :)

szvsz 2016.09.19. 09:20:15

Azt hiszem be kell szereznem egy aszalót... :)

Khibu Hiker 2016.09.19. 17:24:54

@szvsz: Nagyon hasznos, én nagyon szeretem :)

szvsz 2016.09.22. 16:02:20

Azt hiszem rohadtul le vagyunk mi maradva a tojásporunkkal meg a zabpehellyel és egyéb cuccainkkal. Instant meki:
youtu.be/g8gJOCwBuFc

Leave no trace 2018.05.19. 08:13:59

Szia
Láttam hogy korábban csináltál szárított paradicsomos tésztát. Én az ottalvós túrákra aszalt ma,arónit csinálok. Készre főzök mindent. Annyira kell figyelni hogy minőségi tésztát kell felhasználni és a darált hús mellé sok répát meg gkmbát is rakok bele hogy meglegyen a zöldség tartalom. Nem lesz olyan jó mint frissen nem kiszárítva de a célnak tökéletesen megfelel. A hús zsírtalanításával nem foglalkozok még kis mennyiségű étolaj is van benne nem akadályozza az aszalást.

Khibu Hiker 2018.05.19. 19:35:35

@Leave no trace: Mindig agyalok én is valami új recepten :)

KHIBU HIKER

TÚRA ÉS VADKEMPING, SAJÁT CUCCOK TESZTELÉSE, FEJLESZTÉSE. BESZÁMOLÓK TÖBBNAPOS TÚRÁKRÓL, TÁBOROZÁSRÓL.

Friss topikok