LEGGYORSABB, LEGFINOMABB TÁBORI KENYÉR!

Sokféle recept létezik kenyérsütésre és már megsütöttem jó párat tábori körülmények között, de mindig akadt egy kis hiba, vagy hogy is mondjam kellemetlen velejáró amit szerettem volna kiküszöbölni.

Ilyen problémák pl. az idő lecsökkentése mármint nem a sütési idő hanem a kelesztési. Elég kivárni, hogy megsül nemhogy még a kelesztésre is várni keljen ha éhes az ember. Vannak alternatívák mint pl a sütőpor, ennél ugyan nem kell keleszteni de el kell felejtenünk a klasszikus kenyér formát. Viszont van egy jó sütőpor+tönkölyliszt receptem, de erről később. :) Ha igazi házi cipót szeretnénk készíteni akkor élesztővel kell dolgoznunk. Volt amikor minden hozzávalót kivittem magammal, az élesztőt felfuttattam majd bekevertem a száraz hozzávalókkal és hagytam kelni.. Ez sajnos nagyon sok időt felemészt és az összeállítás is macerás tábori körülmények között.. Aztán csináltam azt is, hogy a már előkészített, kelesztett tésztát vittem magammal és kint csak feltekertem egy vaskosabb ágra és mehetett a parázs fölé, vagy a TATONKA edényemben sütöttem meg.20160619_140754.jpg Ez nem rossz megoldás de a tésztát akkor is meg kellett kelesztenem itthon, illetve ha mégsem sütöttem ki akkor a további eltarthatósága megint csak macera..  ( egyébként a botkenyér is isteni finom)img_20160815_130037.jpg

Aztán rátaláltam egy megoldásra ami nekem nagyon bevált és már többszöri alkalommal is sikerült tökéletes kenyeret készítenem. Amit használok az nem más mint  az expressz élesztő. Ezzel a hozzávalóval elkerülhetjük a felfuttatást és minimálisra csökkenthetjük a kelesztési időt ami így csupán 5 perc (ez el is hanyagolható). Sütés során a kenyerünk mérete szép folyamatosan megnövekszik tőle, és szép cipó lesz belőle. A száraz hozzávalókat otthon összekeverhetjük és magunkkal vihetjük egy zacsiban, majd az olaj és a langyos víz hozzáadásával puha tésztát gyúrunk belőle. A víz adagolásával csak óvatosan bánjunk, fokozatosan öntsük a tésztához, nehogy sok legyen és ragacsossá váljon. Sütés előtt a nyers tésztát megkenjük egy kis olajjal és az edényt is kikenhetjük vele így kívül ropogós, illetve ha jól megdagasztjuk a tésztát akkor lesz belül puha és egyöntetű.img_20160814_160325.jpg Sokakkal ellentétben a sütés során én nem teszem bele a tálat közvetlenül a tűzbe mert úgy hamar megég az alja és ebben a szenes, párás levegőben sül tovább amitől fanyar íze lesz. (tapasztalat) A parázs fölé lógatom be illetve egy kis sütőpapírt teszek az edény aljára. A folyamat vége felé egy kis parazsat teszek az edény fedőjére, így a kenyér teteje is szépen megsül. A sütési idő kb 40-50 perc, ezt a körülmények befolyásolják, így folyamatosan ellenőrizgetni kell. img_20160814_164241.jpg

img_20160814_165758.jpg A videóban a végén a hamuba tettem az edényt mert farkas éhesek voltunk amitől lett egy kis esztétikai hiba, viszont így is isteni finom lett és hamar elfogyott, sőt a megégett széle lett a legkelendőbb a barátok körében.. :)

Íme részletesen a hozzávalók:

-375g liszt
-1cs expressz élesztő
-1tk só
-1tk cukor
-0.25dl olaj
-2dl langyos víz

Jó sütögetést :)

A bejegyzés trackback címe:

https://khibuhiker.blog.hu/api/trackback/id/tr8110415204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.08.25. 08:00:42

Szia! Nem egyszerűbb magunkkal vinni kenyeret? Vagy utközben venni?

Khibu Hiker 2016.08.25. 08:40:38

@Burgermeister: Szia! Amikor kimegyek túrázni vagy barátokkal sütögetni akkor szeretem hasznosan tölteni az időt és kicsit élni a szenvedélyemnek. Ezért sütök kenyeret többek között.. Nyilván egyszerűbb ha boltban megveszem, de akkor hol marad az élvezet? Nemde? :)

DonTintoretto 2016.08.25. 09:09:56

A cukor csak ízesítésre szolgál vagy esetleg van bármi szerepe a kelesztésben?

szvsz 2016.08.25. 09:33:05

@Burgermeister: a legegyszerűbb ha ki sem mész, nem? Az erdőben még net sincs.

szvsz 2016.08.25. 09:34:47

@DonTintoretto: "A cukor csak ízesítésre szolgál?" a hagyományos élesztőt cukros vízben vagy tejben futtatják fel, expressz élesztőhöz nem hiszem, hogy feltétlenül kell. Ízesítésre szvsz meg kevés, de majd Khibu megmondja a tutit.

Khibu Hiker 2016.08.25. 09:35:16

@DonTintoretto: Szia! Igazából az élesztő felfuttatásakor szoktak cukrot keverni a langyos vízbe, így segítve elő a kelesztést. Bár itt a normális értelemben vett kelesztés elhanyagolható mert a tészta sütés során emelkedik fel, azért rásegítettem egy kis cukorral. Na és persze az ízének sem árt. Üdv

DonTintoretto 2016.08.25. 09:48:26

Köszönöm a válaszokat! Utólag leírom, miért kérdeztem.

Kenyérsütőt használunk otthon. A recept alapján porélesztőt használok és egy ideig cukrot is adagoltam a hozzávalókhoz.

Aztán egyszer beszélgettem egy kollégámmal, akinek az apja pék. Mondom, hogy miket rakok a kenyérbe, amire megrökönyödött, mert szerinte a kenyérben csak liszt, víz, só, na meg kovász van, illetve esetleg egyéb fűszerek, de cukor semmiképpen.

Azóta elhagytam a cukrot és igazából sem ízre, sem állagra nem érzek semmi különbséget.

Krutzifix 2016.08.25. 12:29:57

Én úgy tudtam, hogy a cukor a normál élesztő felfuttatásához szükséges úgy általában, valamint ahhoz, hogy a kenyérke héja szép barna legyen! Az én kenyérsütőm úgy süt, ha nem teszek cukrot az keverékbe, akkor alig lesz valami színe a kenyérnek kívülről. Ellenkező esetben működik a színszabályozás. De lehet, ez csak véletlen :), mert másutt azt írják, hogy a kenyérhéj ropogósságát befolyásolja a cukor... :) Az még nekem nem jött össze, hogy kihűlés után is ropogós maradjon.

Burgermeister 2016.08.26. 07:03:08

@szvsz: Több km-t megtettem már mint te!!! Pl. Kék túra végig megvolt már. Nos, főzni otthon, nyaralóban. Az erdőben túra!!!

KHIBU HIKER

TÚRA ÉS VADKEMPING, SAJÁT CUCCOK TESZTELÉSE, FEJLESZTÉSE. BESZÁMOLÓK TÖBBNAPOS TÚRÁKRÓL, TÁBOROZÁSRÓL.

Friss topikok